top of page

Lees meer II..

George Sand

George Sand (1804-1876)

George Sand heb ik toegevoegd omdat zij tot mijn verbeelding spreekt. Wanneer ik haar op zoek op internet, zie ik een oude vrouw, niet persé veelzeggend. Maat voor mijn geestesoog zie ik een mooie dame, gekleed in mannenleiding uit die tijd. Een hele zelfverzekerde vrouw met een sigaar in haar mond. Of ik ooit een film over haar heb gezien, geen idee. Het zou een verklaring zijn voor dit beeld. Wat ik van haar weet, is dat ze vanuit Frankrijk een tijd geleefd heeft op Mallorca. Er gaan zelfs verhalen rond dat zij iets gehad zou hebben met Chopin tijdens haar verblijf op Mallorca. Maar dat zou een roddel kunnen zijn.. 

 

 

 

persoonlijke groei
harmonie

Marguerite Yourcenar

Marguerite Yourcenar (1903-1987)

Tijdens mijn École Tunon periode, stond 'met Open Ogen' van Marguerite op onze literatuur lijst. Misschien stond dit boek niet eens op de verplichte leeslijst van mijn jaar, maar ik las ook lijsten van eerdere jaren, gewoon omdat het prachtige boeken waren.

Dat is inmiddels meer dan 30 jaar geleden en om de één of andere rede blijft haar naam, en deze titel, mij bij. 

George Sand
Marguerite Yourcenar

Frida Kahlo

Frida Kahlo (1907-1954)

Omdat je Frida nu overal tegenkomt, zou ik haar bijna niet noemen.. Net zoals het begrip spiritualiteit mij inmiddels kromme tenen geeft, of het begrip 'God' vaak wordt misbruikt. Toch noem ik haar wel, want Frida blijft een hele bijzondere dame die haar tijd ver vooruit was. Haar kunst spreekt wellicht nu nog meer mensen aan dan in haar tijd. En of je het eens bent met haar keuzes of met haar politieke overtuigingen, ze was in ieder geval een vrouw die het luisteren waard was.

ervaringen een plek geven
Frida Kahlo
kracht van liefde

Mathilde de Willink

Mathilde Willink (1938-1977)

Ja Mathilde, of ik haar ooit echt heb ontmoet weet ik niet zeker. Als dan was ik niet ouder dan een jaar of 11. Hoe dan ook heeft zij een enorme indruk op me gemaakt. De combinatie tussen 'iets van een klein meisje' en 'een volwassen vrouw'. Ik denk dat ik me ergens in haar herkende en tegelijkertijd had ze ook iets beangstigends. De opgerolde vlechtjes, de zware make-up, de rits oorbellen en dan natuurlijk die enorme excentrieke gewaden.

Afgezien van haar uiterlijk was Mathilde ook in vele andere opzichten een bijzondere vrouw. Maar dat wist ik toen nog niet :) 

Mathilde de Willink
helder
bottom of page